Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Πρόσκληση σε Ομιλία-Συζήτηση με θέμα "Βία μεταξύ ανηλίκων στον χώρο του Σχολείου, στους δρόμους και στις πλατείες"

 

Ενημέρωση για το Ολοήμερο Πρόγραμμα-Εγγραφές μαθητών στα Ολοήμερα Τμήματα σχ. έτους 2024-25

 Αγαπητοί γονείς, το Ολοήμερο Σχολείο έχει εκπαιδευτικό και κοινωνικό χαρακτήρα και σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει υψηλούς παιδαγωγικούς στόχους όπως είναι: 

  Η εμπέδωση των γνώσεων και δεξιοτήτων που διδάσκονται οι μαθητές στο πρωινό πρόγραμμα.

 Ο εμπλουτισμός του πρωινού προγράμματος με επιπλέον διδακτικά αντικείμενα.

Στο πλαίσιό του, εφόσον λειτουργεί με πλήρες πρόγραμμα, ως τις 16.00΄, εντάσσονται μαθήματα και δραστηριότητες που αναβαθμίζουν το ρόλο του σχολείου και το καθιστούν ελκυστικότερο. Τέτοιες δραστηριότητες μπορεί να είναι τα Εικαστικά, η εισαγωγή στις Νέες Τεχνολογίες στην εκπαίδευση, ο Αθλητισμός, ο Χορός, η Θεατρική Αγωγή, η Μουσική, αντικείμενα που διαμορφώνουν συνθήκες διευρυμένου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος.

 Η λήξη του πρωινού υποχρεωτικού προγράμματος για όλες τις τάξεις του Ενιαίου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου είναι στις 13.15΄ και το ωράριο λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος διαμορφώνεται ως εξής:                                                

                    ΩΡΑ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

13.15΄-13.20΄

Μετάβαση μαθητών/τριών Ολοήμερου Προγράμματος στην αίθουσα σίτισης.

Την ώρα αυτή μπορούν οι γονείς να φέρουν το φαγητό του παιδιού τους, εφόσον δεν τους το έχουν δώσει από το πρωί για να φυλαχτεί στο ψυγείο του σχολείου.

13.20΄-14.00΄

1η ώρα: Σίτιση

Προσοχή στο μπολ φαγητού να υπάρχει η ένδειξη καταλληλότητας για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων (πχ. ≈)!

14.00΄-14.15΄

1ο διάλειμμα

 

14.15΄-15.00΄

2ηώρα: Προετοιμασία μαθημάτων για την επόμενη ημέρα.

 

15.00΄

Αποχώρηση μαθητών/τριών.

Για όσα παιδιά έχει δηλωθεί αυτή η ώρα στην αίτηση εγγραφής τους στο Ολοήμερο.

    Η φοίτηση των μαθητών που εγγράφονται στο Ολοήμερο Πρόγραμμα είναι υποχρεωτική. Οι μαθητές/τριες μπορούν να αποχωρήσουν το νωρίτερο στο τέλος της 2ης ώρας του Ολοήμερου Προγράμματος (15.00΄) ή να παραμείνουν ως το τέλος της λήξης του προγράμματος (16.00΄) ανάλογα με την προτίμηση των γονέων/κηδεμόνων τους που αναγράφεται στη σχετική υπεύθυνη δήλωσή τους κατά την εγγραφή  και παραμένει η ίδια, μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.

    Στο Ολοήμερο Πρόγραμμα δύνανται να εγγράφονται όλοι ανεξαιρέτως οι μαθητές/τριες χωρίς προϋποθέσεις, προσκομίζοντας το αργότερο ως την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, στον Διευθυντή του Σχολείου υπογεγραμμένη τη ΔΗΛΩΣΗ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ, η οποία θα δοθεί έντυπη στα παιδιά του Ολοήμερου και σε όποιο άλλο παιδί ενδιαφέρεται.  Σε περίπτωση εκπρόθεσμης αίτησης εγγραφής στο Ολοήμερο Τμήμα, απαιτείται η γραπτή έγκριση του Διευθυντή Εκπαίδευσης του νομού Κορινθίας μόνο για λόγους που κρίνονται ιδιαίτερα σοβαροί.

Ο Δ/ντής του Σχολείου 

Πρόσκληση σε θεατρικό εργαστήρι από τους “Μικρούς Ιχνευτές”

 Ελάτε να ανακαλύψουμε το μύθο που «γεννήθηκε» στον τόπο μας!! 

 Οι « Μικροί Ιχνευτές» προσκαλούν τους μικρούς μας φίλους, στις 7 Ιουλίου, στον Πευκιά του Ξυλοκάστρου, για να ανακαλύψουν μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, πώς έφτασε η μουσική στους ανθρώπους, μέσα από το μύθο των «Ιχνευτών», ένα μύθο που «γεννήθηκε» στον τόπο μας και συγκεκριμένα στη Ζήρεια! 

Ας τα πάρουμε όμως απ΄ την αρχή… Στις 31 Ιουλίου 2021, στο οροπέδιο της Ζήρειας, ένα όνειρο 10 χρόνων που είχε το Ziria Festival, έγινε πραγματικότητα! Κατάφερε, ξεπερνώντας πολλά εμπόδια, να διοργανώσει ( σε συνεργασία με το Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης), να σχεδιάσει και να επιμεληθεί τη μεταφορά της παράστασης «Ιχνευταί», σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού - παραγωγή του φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου-στη Ζήρεια, στον τόπο της, στον τόπο που « γέννησε» το μύθο του συγκεκριμένου σατυρικού δράματος του Σοφοκλή. 

 Φέτος, το Ziria Festival διοργανώνει ένα τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων για να τιμήσει και να αναδείξει την προσωπικότητα της Εύας Πάλμερ- Σικελιανού. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν 5-7 Ιουλίου στο Ξυλόκαστρο και στη Συκιά και θα έχουν τον τίτλο «150 χρόνια από τη γέννηση της Εύας», καθώς πριν 150 χρόνια γεννήθηκε η μεγάλη αυτή προσωπικότητα, που έζησε και δημιούργησε στον τόπο μας.

 Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, στις 5 Ιουλίου θα γίνει προβολή της παράστασης «Ιχνευταί», στο Ξυλόκαστρο, σε μέρος που θα ανακοινωθεί σύντομα και στις 7 Ιουλίου οι «Μικροί Ιχνευτές» θα έρθουν στον Πευκιά, για να στήσουν το θεατρικό τους εργαστήριο και να απασχολήσουν τους μικρούς μας φίλους ώστε να προσεγγίσουν μαζί δημιουργικά το ίδιο έργο. Τα παιδιά που θα συμμετέχουν, δε θέλουμε να είναι στην προβολή της ταινίας! 

 Μετά το άνοιγμα των σχολείων θα δοθούν υπεύθυνες δηλώσεις συμμετοχής στα παιδιά του σχολείου. Η συμμετοχή των παιδιών στα δρώμενα είναι δωρεάν. Για τυχόν απορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να καλέσετε στο 6976895582 (Κοκιούση Κατερίνα, εκπαιδευτικός στο 1ο Δημ. Σχ. Ξυλοκάστρου).

Οι «Μικροί Ιχνευτές» 

Οι «Μικροί Ιχνευτές» είναι ένα επιτυχημένο θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου που καταφέρνει να φέρει κοντά στα παιδιά το υπέροχο και μυστηριώδες σύμπαν των αρχαίων μύθων. Ενώ οι μεγάλοι παρακολουθούν την παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου απερίσπαστοι, τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά προσεγγίζοντας το περιεχόμενο του ίδιου έργου.

 Στο πρόγραμμα συμμετέχει ομάδα έμπειρων θεατροπαιδαγωγών και δασκάλων μουσικοκινητικής και αισθητικής αγωγής. Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου «Ιχνευταί» του Σοφοκλή… Ο μύθος «γεννιέται» στο Όρος Κυλλήνη της Αρχαίας Αρκαδίας ή όπως ξέρουμε όλοι στη γνωστή μας Ζήρεια. Εκεί λοιπόν γεννήθηκε ο Θεός Ερμής και μαζί του η μουσική, αφού βρέφος ακόμα, έφτιαξε από το κέλυφος μιας χελώνας το πρώτο μουσικό όργανο, τη λύρα. Έκλεψε όμως και τα βόδια του Απόλλωνα και τα έκρυψε σ’ ένα σπήλαιο. Ο Απόλλωνας μετά από μεγάλη αναζήτηση – με τη βοήθεια των Σατύρων που ακολούθησαν τα ίχνη των ζώων (ιχνευτές) και του πατέρα τους Σειλινού- τελικά βρίσκει τον κλέφτη. Γοητεύεται όμως από τους ήχους της λύρας και συμφωνεί με τον Ερμή να του χαρίσει τα βόδια και ως αντάλλαγμα να του δώσει τη λύρα. Έτσι, στο Όρος Κυλλήνη, στη γνωστή μας Ζήρεια, σύμφωνα με το μύθο, γεννήθηκε η μουσική.

Σας περιμένουμε λοιπόν στις 7 Ιουλίου, στον Πευκιά του Ξυλοκάστρου , με τους «Μικρούς Ιχνευτές», για να ανακαλύψουμε το μύθο που γεννήθηκε στον τόπο μας! (πληροφορίες για την ακριβή ώρα και το σημείο συνάντησης θα δοθούν στις δηλώσεις) 

Πληροφορίες για την παράσταση που ανέβηκε στη Ζήρεια μπορείτε να βρείτε στο site του Ziria Festival: https://ixneytes.ziriafestival.gr/